Skip to content

Korkeakoulut järjestävät lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille. 27.11.−19.12. Tutustu lisähaun koulutuksiin.

 

Jäitkö ilman korkeakoulupaikkaa?

Muita vaihtoehtoja

Avoimet korkeakoulut

Sekä avoimessa yliopistossa että avoimessa ammattikorkeakoulussa voit suorittaa korkeakoulujen opetussuunnitelmien mukaisia, kaikille avoimia opintoja. Avoimessa korkeakoulussa suoritetut opinnot voi suoraan hyväksilukea osaksi tutkintoa, jos myöhemmin hakeutuu tutkinto-opiskelijaksi. Avoimen opinnoissa saa myös hyvän kuvan siitä, millaista itseä kiinnostavan alan opiskelu todella on ja mitä se vaatii.

Avoimessa korkeakoulussa opiskeluun ei saa opintotukea, koska se katsotaan sivutoimiseksi. Koulutus on myös maksullista. Yhden opintojakson kurssimaksu on yleensä muutaman kymmenen euron suuruinen.

Avoin ammattikorkeakoulu Opintopolussa

Avoin yliopisto Opintopolussa

Aikuislukiot

Aikuislukioissa voit esimerkiksi korottaa lukion päättötodistuksen arvosanoja.
Lue lisää aikuislukioista

Ammatillinen koulutus

Korkeakoulupaikka ei aina ole ainoa tie alalle. Kannattaa miettiä vielä kerran omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksiaan. Mikä alassa todella kiinnostaa ja millaisia työtehtäviä haluaisi päivittäin tehdä? Kun tietää, mitä haluaa, on helpompi selvittää myös pidemmät reitit kiinnostaviin, samantapaisiin töihin lähialojen, ammatillisten opintojen, työkokemuksen ja ammatillisen lisä- ja täydennyskoulutuksen kautta.

Sekä ammatillisessa koulutuksessa että korkeakoulussa voi nykyään usein rakentaa oman opintopolkunsa yhdistelemällä tutkintoonsa opintoja myös lähialoilta sekä muiden oppilaitosten ja korkeakoulujen koulutuksista.

Kansanopistot

Kansanopistot ovat sisäoppilaitoksia, joissa opiskellaan yleensä elokuusta kevääseen. Kansanopistoissa järjestetään

  • aikuislukiokoulutusta
  • avointa yliopisto-opetusta
  • pitkiä opintolinjoja – esimerkiksi viestintää, käsityö- ja taideaineita, liikuntaa, yhteiskunnallisia aineita, kieliä
  • ammatillista tutkintoon johtavaa koulutusta

Tutustu kansanopistoihin

Katso kaikki kansanopistojen linjat. Linkki vie hakutulossivulle, jossa voit vielä rajata hakua esimerkiksi sijainnin mukaan.

Kesäyliopistot

Kesäyliopistot järjestävät sekä avointa yliopisto-opetusta että avointa ammattikorkeakouluopetusta. Niissä järjestetään myös esimerkiksi kieliopintoja sekä taidealojen koulutusta.

Lue lisää kesäyliopistoista

Ulkomaille opiskelemaan

Välivuosi ulkomailla antaa parhaimmillaan muitakin hyödyllisiä valmiuksia opintoihin ja elämään kuin paremman kielitaidon. Ulkomaille kielitaitoa ja kokemusta keräämään on mahdollista lähteä monella tavalla.

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:n ylläpitämä Maailmalle.net-sivusto kertoo eri vaihtoehdoista: vapaaehtoistyö, työleirit, au pair -palkkatyö, nuorten ryhmätapaamiset ja kulttuurimatkat.

Tukea ja ohjausta koulutuksen valinnassa

Tukea, ohjausta ja neuvontaa koulutus- ja urapohdintoihisi löydät esimerkiksi työ- ja elinkeinotoimistoista. Koulutusneuvojat neuvovat myös Facebookissa.
Lue lisää TE-toimistojen nuorten palveluista

Tietoa neuvonta- ja ohjauspalveluista Opintopolussa

Tutustu tarinoihin

Miten muut löysivät oman alansa? Millaista opiskelun arki todella on? Opintopolun YouTube-kanavalla on opiskelu- ja ammattivideoita, joilla eri ammateissa toimivat ihmiset kertovat valinnoistaan ja koulutuspoluistaan.

Opintopolun Youtubesta löydät ammatti- ja opiskeluvideoita aloittain