Skip to content

Korkeakoulut järjestävät lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille. 27.11.−19.12. Tutustu lisähaun koulutuksiin.

 

Usein kysyttyä korkeakoulujen yhteishausta

Hakeminen | Yhden paikan säännös |  Ensikertalaisuus | Hakemuksen muuttaminen | Pääsykokeet  |  Valinnan tulokset | Paikan vastaanotto | Korkeakouluun ilmoittautuminen | Opintopolku ei toimi | Jos nimesi on vaihtunut hakulomakkeella

Hakeminen

Voinko hakea ja saada paikan sekä ammatillisesta koulutuksesta että korkeakoulutuksesta?

Kyllä, voit hakea yhteishaussa sekä ammatilliseen koulutukseen että korkeakouluun, esimerkiksi ammattikorkeakouluun. Hakeminen tapahtuu kuitenkin eri aikaan ja eri yhteishakujen kautta. Ammatilliseen koulutukseen haet helmi-maaliskuussa ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa ja vastaavasti korkeakouluun korkeakoulujen yhteishaussa maalis-huhtikuussa.

Voit saada ja ottaa vastaan opiskelupaikka molemmista yhteishauista, yhden paikan säännös koskee vain korkeakoulupaikkoja. Jos saat paikan ensin ammatillisesta, ota paikka vastaan määräaikaan mennessä. Voit halutessasi peruuttaa sen, jos saat paikan myöhemmin korkeakoulusta. Muista kuitenkin peruuttaa se paikka, jota et ota vastaan.

Jos olet jo suorittanut ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et voi hakea ammatilliseen koulutukseen yhteishaussa. Voit hakea korkeakouluun tai aikuiskoulutukseen. Tutustu osioon Jos sinulla on jo tutkinto.

Valmistun keväällä lukiosta. Haenko yhteishaussa vai erillishaussa?

Lukion päättävät hakevat yleensä korkeakoulujen yhteishaussa. Erillishauissa hakevat esimerkiksi korkeakoulussa tai avoimessa korkeakoulussa jo opintoja suorittaneet. Täytä yhteishaun hakulomake huolellisesti ja tarkista, että olet hakemassa alempaan korkeakoulututkintoon eli kandidaatin opintoihin (kandidaatti + maisteri; 3 + 2 vuotta) yliopistossa tai amk-tutkintoon ammattikorkeakoulussa.

Mistä tiedän, että hakulomakkeeni on tullut perille?

Ilmoita hakulomakkeella sähköpostisi, niin saat lomakkeen lähetettyäsi vahvistusviestin vastaanotetusta hakulomakkeesta.

Miksi yhteishaku päättyy jo klo 15:00?

Haku päättyy virka-aikana, jotta voimme varmistua siitä, että kaikki toimii moitteettomasti haun loppuun saakka.

Onko hakemuksesta olemassa paperiversio?

Jos et pysty täyttämään sähköistä hakulomaketta, ole yhteydessä siihen korkeakouluun, johon haet ensisijaisesti. Korkeakoulujen hakijapalvelut: ammattikorkeakoulut ja yliopistot.

Yhden paikan säännös

Mitä tarkoittaa, että voin saada vain yhden opiskelupaikan?

Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
Säännös koskee myös yliopistojen jatkotutkintoja eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja. Siirtohaussa saatu paikka korkeakoulussa ei kuulu säännöksen piiriin. Säännös ei koske myöskään Poliisiammattikorkeakoulua, Högskolan på Ålandia eikä ulkomaisia korkeakouluja.

Ensikertalaisuus

Miten kesän 2014 valinnoissa tai sen jälkeen vastaanotettu korkeakoulupaikka vaikuttaa jatkossa mahdollisuuksiin saada uusi opiskelupaikka korkeakoulussa?

Jos otit kesän 2014 valinnoissa (koskee myös siirtohaun valintoja) tai sen jälkeen paikan vastaan, sinua ei jatkossa enää katsota ensikertalaiseksi niissä hakukohteissa, joissa varataan aloituspaikkoja ensikertalaisille. Näihinkin hakukohteisiin voit jatkossa hakea alan vaihtajana tai korkeakoulututkinnon suorittaneena. Lisätietoa korkeakouluista.

 

Hain viime kevään yhteishaussa ja minulle tarjottiin opiskelupaikkaa, mutta en ottanut sitä vastaan. Olenko yhä ensikertalainen?

Kyllä. Jos sinulla ei ole aiempaa tutkintoa ja et ole vastaanottanut myöskään muuta opiskelupaikkaa, niin olet edelleen ensikertalainen. Pelkkä hakeminen tai hyväksytyksi tuleminen ei vaikuta ensikertalaisuuteen.

Olen opiskellut avoimessa yliopistossa, mutta minulla ei ole koskaan ollut tutkinnonsuoritusoikeutta korkeakoulussa. Olenko ensikertalainen?

Kyllä. Avoimessa yliopistossa opiskelu ei vaikuta ensikertalaisuuteen.

Olen ottanut opiskelupaikan vastaan vuonna 2014 tai sen jälkeen. Jos luovun opinto-oikeudestani, niin olenko jälleen ensikertalainen?

Et ole ensikertalainen. Ensikertalaisuutta ei voi saada takaisin luopumalla opinto-oikeudesta.

Kysymyksiä ja vastauksia opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla (pdf aukeaa uuteen välilehteen)

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittäminen

Hakemuksen muuttaminen

Voinko muuttaa hakutoiveitani?

Hakutoiveita voi muuttaa vain hakuaikana. Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat sähköpostiisi siitä vahvistusviestin. Viesti sisältää muokkauslinkin hakemukseesi. Pääset linkistä lisäämään ja poistamaan hakukohteita ja muuttamaan hakukohteiden järjestystä. Muokkauslinkillä hakemukselleen tullut hakija ei kuitenkaan tietoturvasyistä voi nähdä esimerkiksi hakemukselle ensin valittujen hakukohteiden lisäkysymyksiä ja niiden vastauksia. Jos lisättyihin hakukohteisiin liittyy lisäkysymyksiä, niihin voi vastata ja tallentaa vastaukset.

Jos haluat katsella koko hakemustasi ja nähdä kaikkien lisäkysymysten vastaukset, kirjaudu verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla Oma Opintopolku-palveluun, ja tee muutokset. Muista tallentaa muutokset. Mieluisuusjärjestyksen muokkaaminen tai yksittäisten hakutoiveiden poistaminen ei ole mahdollista enää hakuajan päättymisen jälkeen.

Huom! Kevään yhteishaussa on kaksi hakuaikaa ja 2. hakuaikana et voi enää muuttaa 1. hakuajan hakutoiveidesi keskinäistä järjestystä. Et voi myöskään poistaa ensimmäisen hakuajan hakutoiveitasi hakemukseltasi enää 2. hakuaikana.

Haen kevään yhteishaussa molempina hakuaikoina ja 1. hakuajan aikana vahvistussähköpostissa saamani linkki ei ole enää voimassa. Miten pääsen muokkaamaan hakemustani 2. hakuajan aikana?

Lähetettyäsi hakemuksesi kevään yhteishaussa 1. hakuajan aikana sait sähköpostiisi vahvistusviestin ja linkin hakemuksen muokkaussivulle. Tämä linkki on aktivoitu uudelleen 2. hakuajan alettua ja pääset linkistä sivulle, jolla voit lisätä hakemukseesi toisen hakuajan hakukohteita. Jos sinulla ei ole enää vahvistusviestiä eikä sinulla ole mahdollisuutta kirjautua Oma Opintopolku -palveluun, ole yhteydessä siihen korkeakouluun johon aiot hakea 2. hakuajan aikana. Lue lisää hakemuksen muuttamisesta.

Osoitteeni muuttui – voinko muuttaa yhteystietojani, jotka kirjoitin hakulomakkeelle?

Oma Opintopolku -palvelussa voit muokata yhteystietojasi myös hakuajan päättymisen jälkeen.

Voinko tehdä muita muutoksia?

Jos haluat tehdä muita muutoksia hakulomakkeellesi, ota yhteyttä sen korkeakoulun hakijapalveluun, johon olet hakenut.

Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja teet useamman hakemuksen, niistä viimeisin jää voimaan ja muut passivoidaan.

Mitä teen, jos haen yhteishaussa vahingossa väärin? Esimerkiksi maisterikoulutukseen lukion jälkeen?

Jos haet vahingossa maisterikoulutukseen ilman alempaa korkeakoulututkintoa, voit korjata virheen vain hakuaikana joko hakutoivemuutossivulla, johon pääset muokkauslinkillä tai Oma Opintopolku -palvelussa. Korkeakoulu ei voi valita koulutukseen hakijaa, joka ei ole hakukelpoinen – jolla siis ei ole opintojen suorittamiseen vaadittavaa pohjakoulutusta.

Pääsykokeet

Millaiset korkeakoulujen pääsykokeet ovat?

Korkeakoulujen pääsykokeet järjestetään joko yksi- tai monivaiheisina. Pääsykoepäivä ilmoitetaan etukäteen. Monivaiheisissa valintakokeissa on mahdollista, että seuraavaan vaiheeseen voivat osallistua vain ensimmäisessä vaiheessa parhaiten menestyneet. Katso lisätietoa koulutuskuvausten valintaperusteet ja pääsykokeet -välilehdeltä.

Olen hakenut korkeakoulujen yhteishaussa, mutta en ole saanut kutsuja kokeeseen.

Ammattikorkeakoulujen päivätoteutuksena toteuttavien koulutuksien osalta ei enää pääsääntöisesti lähetetä valintakoekutsuja vaan valintakoetiedot ilmoitetaan hakijalle hakuohjeissa. Kulttuuri, sosiaali- ja terveys sekä osassa humanistisen ja kasvatusalan koulutuksissa lähetetään kuitenkin edelleen valintakoekutsut. Yliopistojen pääsykokeeseen voivat useimmiten osallistua kaikki hakijat ilman erillistä kutsua. Tarkista asia koulutuksen kuvauksesta.

Valinnan tulokset

Milloin saan tiedon siitä, onko minut valittu opiskelijaksi?

Korkeakoulut tekevät valintoja eriaikaisesti, ja yhteishauissa on käytössä yhteinen takaraja valintojen tulosten julkaisulle. Valintojen valmistumisen eriaikaisuudesta ja hakutoivejärjestyksestäsi riippuen valinnan tulokset ovat nähtävissä Oma Opintopolku -palvelussa yksilöllisesti.

Kaikki hakijat saavat tuloskirjeen, kun korkeakoulut ovat julkaisseet kaikkien valintojen tulokset. Kirjeessä kerrotaan kaikkien hakutoiveiden tulokset ja ohjeet opiskelupaikan vastaanotosta sekä ilmoittautumisesta.

Näet tulokset myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun. Palvelussa voit myös ottaa paikan vastaan sekä ilmoittautua koulutukseen.

Olen hakenut samaan ammattikorkeakoulun koulutukseen ystäväni kanssa ja hän sai jo tiedon, että on päässyt koulutukseen. Minä en ole saanut vielä tietoa valintojen tuloksista, tarkoittaako se, että minua ei ole valittu?

Valintojen tulokset ovat kohdaltasi valmiit, kun valintojen tulokset ovat selvillä korkeimmalle priorisoimassasi koulutuksessa.

Esimerkki: Heidi Hakija on hyväksytty kolmanneksi priorisoimaansa koulutukseen, mutta valinta ensimmäiseksi ja toiseksi priorisoituihin koulutuksiin on vielä kesken. Tällöin Heidi näkee valinnan tulokset vasta kun ylemmäksi priorisoitujen koulutusten valinnan tulokset ovat valmiit.

Mitä varasija tarkoittaa?

Varasijalla tarkoitetaan sitä, että et ole kyseisellä hakukerralla menestynyt riittävän hyvin tullaksesi valituksi koulutukseen. Kuhunkin koulutukseen valitaan aina aloituspaikkamäärän verran parhaiten menestyneitä. Jos et mahdu tähän joukkoon, mutta et ole myöskään hylätty, jäät varasijalle.

Miten ja milloin varasijoilta valitaan koulutukseen?

Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi korkeammalle priorisoimiinsa koulutuksiin tai päättävät olla ottamatta tarjottua opiskelupaikkaa vastaan.

Valintojen tulokset tulivat ja sain paikan kolmanneksi priorisoimastani koulutuksesta. Olen toisella varasijalla korkeimmalle priorisoimaani kohteeseen, joten haluaisin odottaa vapautuuko paikkoja. Miten minun kannattaa toimia?

Voit ottaa opiskelupaikan vastaan ja jäädä odottamaan vapautuuko ylempiä paikkoja. Vastaanotto muuttuu sitovaksi, jos sinua ei valita korkeammalle priorisoimaasi koulutukseen. Jos saat paikan korkeimmalle priorisoimastasi koulutuksesta, vastaanotto siirtyy automaattisesti siihen.

Paikan vastaanotto

En päässyt siihen koulutukseen, joka oli ensisijainen vaihtoehtoni. Kannattaako toissijaista opiskelupaikkaa ottaa vastaan?

Opiskelupaikka kannattaa ottaa vastaan, jos aiot opiskella alaa ja suorittaa siinä tutkinnon. Jos kuitenkin myöhemmin haluat hakeutua muuhun koulutukseen, niin alan vaihtaminen tai toisen tutkinnon opiskelu on edelleen mahdollista, vaikka et kuulukaan ensikertalaiskiintiöön. Ei kannata ottaa vastaan sellaista opiskelupaikkaa, jossa et kuitenkaan aio opiskella.

Korkeakouluun ilmoittautuminen

Kun olet ottanut paikan vastaan, sinun pitää ilmoittua opintoihin korkeakouluun. Paikan vastaanoton jälkeen Oma Opintopolku -palvelussa, sinulle aukeaa OILI-linkki, jota kautta ilmoittaudut opintoihin. Jos et voi käyttää sähköistä palvelua, toimitat korkeakouluun paperisen ilmoittautumislomakkeen.  Ilmoittautuminen pitää tehdä määräaikaan mennessä, sillä muuten menetät opiskelupaikan.

Opintopolku ei toimi

Jos Opintopolussa on häiriö, ota yhteyttä korkeakoulujen hakijapalveluihin.

Esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa

  • et voi täyttää hakulomaketta.
  • et voi käyttää oma Opintopolku -palvelua.

Jos nimesi on vaihtunut hakulomakkeella

Jos hakulomakkeella on vanha sukunimesi, vaikka olet merkinnyt hakulomakkeelle oikean, ota yhteyttä korkeakoulun hakijapalveluun.  Valitettavasti et voi itse muuttaa sitä, vaan korkeakoulun hakijapalvelu päivittää nimesi.

Opintopolku ei automaattisesti päivitä nimitietoa väestörekisteristä.